INNAN DIN LASERBEHANDLING

Det krävs inga större förberedelser från kundens håll innan en diodlaserbehandling. Det enda du som kund behöver tänka på inför behandling är att

- du måste raka området dagen innan. Helst inte samma dag! Det gör det lättare för diodlasermaskinen att hitta perfekta mängden melanin, färgämnet i hårroten, att sikta in sig på.

- du inte får vaxa, epilera eller  plocka hår 4 veckor innan eller under behandling. När du gör detta finns det nämligen inget hår kvar och maskinen kan inte behandla detta område förrän ett nytt hårstrå börjat växa tilräckligt mycket.

- kom gärna i lösa, bekväma kläder! Du får givetvis komma i tighta jeans om du vill. Anledningen till att detta står med är att vi använder oss av en nedkylande lasergel för att reducera smärta. Denna gel kan vara klibbig och svår att få bort helt efter behandlingen. 

- använd ingen deo/kroppskräm när du kommer till oss. 

Kontakta oss även om du tar medicin med ljuskänslighet som biverkning, detta är vanligt för acnemedicin bl.a. men även hudprodukter som innehåller AHA-syra, BHA-syra och PHA-syra. Det brukar normalt sett gå att behandla dig med diodlaser ändå genom att inte använda krämerna 48H innan behandlingen, för att sen kunna återgå till dina vanliga rutiner. 

INFORMATION OM KROPPENS FYSIOLOGI OCH TEKNIKEN BAKOM DIODLASER

Håret växer i tre olika faser

  1. Anagena stadiet detta är det aktivt växande stadiet, nytt hår produceras och växer till sin maximala längd.

  2. Katagena stadiet håret övergår från växande till vilande, hårsäcken drar ihop sig och slutar tillfälligt att producera hår

  3. Telogena stadiet också kallat vilofasen, under detta stadie sitter hårstrået fortfarande kvar i roten men det växer inte och efter ett tag lossnar det helt för att lämna plats för ett nytt strå. 

I varje hårstrå finns det melanin (pigment). Pigmenten leder lasern ner till hårsäcken som i sin tur värms upp. Lasern tar inte bort håret i sig utan förstör pigmentet och proteinet i hårsäcken. Det gör att det inte kan växa upp ett nytt hårstrå. För att lyckas med det krävs en temperatur på minst 72 grader celsius.

KRAV PÅ FLERA BEHANDLINGAR

Anledningen till att det inte räcker med en behandling för att uppnå ett permanent resultat beror på att lasern bara kan verka i de hårsäckar som har ett hårstrå i sig. Den kan alltså inte verka under sista delen av den telogena fasen när hårstrået släppt från roten. 

Resultatet är dock permanent redan från första behandlingstillfället på de hårsäckar som varit i ''rätt'' fas, dvs anagena stadiet, eftersom hårlasern förstör proteinet som är nödvändigt för att kunna bygga upp nya hårstrån. 

Hur många laserbehandlingar du behöver göra beror helt på vad dina genetiska förutsättningar är. Vissa personer har väldigt många hårstrån i det telogena stadiet och behöver fler behandlingstillfällen medan andra inte behöver många lika många då majoriteten av deras hårsäckar befinner sig i det anagena stadiet. Generellt rekommenderar vi 5-12 behandlingar, men tar givetvis hänsyn till individen när vi gör vår prognos.